Dit is wel het allerbelangrijkste om een goede kwaliteit asperge te kunnen oogsten. Het begint al bij de aanleg van en nieuw veld. Allereerst worden er grondmonsters genomen om erachter te komen hoe de kwaliteit en de bodemgesteldheid is. Vervolgens wordt het tekort aan bepaalde stoffen in de grond aangevuld. Als dit alles op orde is worden de planten uitgepoot. Gedurende het jaarlijkse groeiseizoen (na de oogst) staat de plant voortdurend bloot aan insectenplagen bijvoorbeeld aspergevlieg, aspergekever of aspergehaantje. Dit is goed met gewasbeschermingsmiddelen te behandelen.

Later in de herfst als de dagen korter worden en de nachten vochtiger doen de schimmels hun intrede, ook dan is het een goede zaak om met gewasbeschermingsmiddelen het aspergeveld gezond te houden. Als de nachtvorsten er aan komen en de winter dient zich aan gaat het aspergeloof afsterven en komt de plant in rust.

Gedurende deze periode worden de meeste bodembewerkingen uitgevoerd, zoals loof verhakselen of infrezen en opploegen op wintervoor. Hierna is ’t wachten op en nieuwe lente en herhaalt deze cyclus zich.