En als de asperges dan gestoken zijn, moeten ze nog bij u komen, voordat dat kan gebeuren hebben wij nog wat leuke items te vertellen.

In het 2de jaar na het planten wordt meestel geoogst vanaf half april tot ongeveer 12 mei. Waarom is dit? In de week van 12, 13 en 14 mei worden de ijsheiligen genoemd, dit houdt in dat dit de datum is dat er voor het laatste nog vorst wordt voorspeld en verwacht. Een asperge kan namelijk helemaal geen vorst verdragen.

Na deze datum kan de moederplant weer herstellen en nieuwe ogen ook wel knoppen genaamd, op de plant vormen voor het volgende jaar.
In het 3de jaar mag men het perceel een half seizoen steken dit is ongeveer tot begin juni. Daarna krijgt de plant weer rust om weer aan te sterken.
Vanaf het 4de jaar is de plant zo sterk de er voor het eerst het hele seizoen van gestoken kan worden. Een volledig seizoen duurt vanaf ongeveer half april dat de eerste zonnestralen de aarde opwarmen tot en met 24 juni, de langste dag van het jaar. In het katholieke zuiden ook wel de St. Jan genaamd.

Nadat de asperges 8 uur “gewaterd” zijn worden de stengels gesorteerd. Dit gebeurt op een lopende band van ongeveer 7 meter lang. Aan het begin van deze machine worden alle stengels op de lopende band gelegd en verder op in de machine is een wastunnel gemonteerd waar de stengels ten eerste op dezelfde lengte worden afgesneden en vervolgens gewassen. Als de stengels aan de achter zijde uit de wastunnel komen worden ze op verschillende kwaliteiten gesorteerd, op dikte, kleur en of ze recht of krom zijn. Nadat ze gesorteerd zijn worden ze in kistjes van 5 kg verpakt of verder kleinverpakt voor consumptie.

Een gedeelte van de geoogste stengels krijgen nog een nabewerking, deze asperges worden volledig computergestuurd machinaal geschild, en na een gedegen controle worden ze verpakt op schalen van 500 of 1000 gram , of in vacuümzakken. En vinden zo hun weg naar de horeca, groothandel of supermarkten. Door heel Nederland.